3 Mart 2022 Perşembe

Zorunlu trafik sigortası ne işe yarar.

Trafik Sigortası

Ülkemizde trafiğe çıkan tüm motorlu araçların işleteni tarafından yaptırılması zorunlu olan sigortaya Trafik Sigortası denir.



Trafik Sigortası Nedir? Nerede en uyguna yaptırılır?

Kısaca Trafik Sigortası adıyla anılan sigorta, Zorunlu Trafik Sigortası, Araç Trafik Sigortası, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası gibi başlıklarla da tanınır.



Karayolları Trafik Kanununa göre (2918 Sayılı) trafiğe çıkan tüm motorlu araçlar için yapılması zorunlu olan sigortadır. Trafik Sigortası yapılması zorunlu, poliçesi yılda bir kez yenilenen, araç işleteni her hangi bir kaza halinde kazaya karışan diğer araç, yaya, yolcu ve sürücülere karşı korumayı amaçlayan bir teminat sunar.
Trafik Sigortası Neleri Teminat Altına Alır?

Trafik Sigortası teminatı sizin aracı işleten kişi olarak diğer araç, sürücü, yaya ve yolculara karşı sorumluluklarınızı teminat altına alır. Yani, karıştığınız bir kazada diğer araçların maddi hasar görmesi, diğer araçlardaki yolcu ve sürücülerin yaralanması ya da ölümü sonucunda ortaya çıkan ve sizin ödemekle yükümlü olduğunuz kanunla tespit edilen miktarları karşılar. Buna karşı tarafın aracındaki maddi hasar, yaralıların tedavi masrafları, ölüm halindeki tazminatlar dâhildir. Ancak sizin kendi aracınızın yani sigortanın yaptırıldığı aracın ve sizin göreceğiniz hasarlar teminat kapsamında değildir.
Trafik Sigortası Yaptırmanın Ne Faydası Var?

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası: Trafik Sigortası yaptırmak her şeyden önce kanun gereğince zorunludur. Yani yaptırıp yaptırmamak isteğe bağlı değildir. Trafik Sigortası yaptırmamış olmak kanun çerçevesinde aracınızın bağlanması, sizin maddi ceza ödemesi ile karşılaşmanızla birlikte uzun ve meşakkatli bir süreç yaşamanıza neden olur. Trafik Sigortasını yaptırmış olmak sizi söz konusu sorunlardan koruyacaktır.

Sorumlulukların Kanunla Korunması: Trafik Sigortanız olması halinde yaşayacağınız bir kazada sigorta şirketiniz, kanunda belirlenen çerçevede sizin karşı tarafa olan sorumluluğunuzun net bir çerçevesini çizer. Böylece karşı taraf ve taraflar sizden kanunda belirtilenden fazlasını talep edemezler.

Maddi Sorumluluğun Azalması: Trafik Sigortası, olası bir kaza halinde karşı taraf ve taraflara verilen hasarı belirleyip aracı işletene düşen sorumluluğu belirler. Ardından ödenmesi gereken tutarı poliçe kapsamında ödeyerek ruhsat sahibini rahatlatır.

Daha Az Prim Ödemek: Zorunlu Araç Sigortası ödeme işlemleri öncesinde prim araştırması yapabilirsiniz. Ancak farklı şirketlerden alacağınız fiyatların ortak noktası tüm sigorta aracı kurumlarının gözeteceği bazı detaylarda gizlidir. Trafik Sigortası poliçelerinizi zamanında yeniliyor olmanız sigorta şirketlerinin size artı puan vermelerine neden olur ki bu da, Trafik Sigortası poliçe fiyatı hesaplaması yapılırken daha az prim ödemenize yardımcı olan bir detaydır.
Trafik Sigortası Pahalı mı?

Trafik Sigortası yaptırmak pahalı bir sigorta poliçesi olarak görülmemelidir. Kanunla zorunlu kılınan bu sigorta, zaten her vatandaşın ödeyebilmesi esasını temel alan bir optimizasyonla belirlenen poliçe tutarlarına sahiptir. Zaten Trafik Sigortası yaptırmama halinde ödenecek cezalar ve bu durumda yaşanacak bir kaza halinde yükü tamamen kişiye binen teminatlar düşünülürse Trafik Sigortası yaptırmak çok avantajlıdır.
Trafik Sigortasına Ödenecek Primi Kim Belirler?

Zorunlu Trafik Sigortası için ödenecek primleri, 2009 yılından beri sigorta şirketleri netleştiriyor. Ancak primler için esas bedel Hazine Müsteşarlığı’nın her mali yılın başında yaptığı bir çalışma ile belirleniyor. Sigorta şirketleri, her araca özel olan bazı durumları da değerlendirerek Trafik Sigortası için ödenecek prim rakamını netleştiriyor.